Organisatie omtrent het Kampereiland
In 1363 schonk bisschop-landsheer Jan van Arkel het Kampereiland aan de gemeente Kampen en vanaf de 15de eeuw werden er erven verpacht. In 1899 werd de Kampereilander Pachtersbond opgericht. Inmiddels is dit de oudste nog bestaande pachtersvereniging in Nederland. De pachtersbond treedt op als vertegenwoordiger van de pachters bij de gemeente. In 2003 is het beheer over de stadserven verzelfstandigd en apart gezet van de gemeentelijke organisatie. Het beheer is overgedragen aan Noordestaete rentmeesters. In 2007 werden Kampereiland Vastgoed N.V. (eigenaar van de grond) en Kampereiland Beheer N.V. (verantwoordelijk voor het beheer van de gronden) opgericht. Beide N.V.’s opereren onder de handelsnaam: de Stadserven Kampereiland. De directie van het Kampereiland Beheer bestaat uit de vennoten van Noordestaete rentmeesters. Zij heeft ongeveer 4.800 ha grond, water en natuur onder haar beheer. De enige aandeelhouder is de gemeente Kampen, vertegenwoordigd door het college van B en W. Drie personen vormen de raad van commissarissen (RvC). Deze RvC houdt toezicht op de algemene gang van zaken. Er is een pachtersraad ingesteld van zes personen, aangewezen en benoemd uit de Kampereilander Pachtersbond en uit de lokale vertegenwoordigers in de regionale afdelingen van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en een onafhankelijk voorzitter. De pachtersraad kan op hoofdlijnen gevraagd en ongevraagd advies geven aan de directie over het beleid van de Stadserven. De bewoners van Kampereiland hebben voor behartiging van de belangen van hun buurt en streek een eigen organisatie in het leven geroepen: de Vereniging voor Streekbelangen Kampereiland.
Al met al ziet het organogram rondom het Kampereiland er ongeveer als volgt uit:
De pachtersbond
De pachtersbond vertegenwoordigt de agrariërs op het Kampereiland. De bond bestaat uit honderd leden waarvan vijf in het bestuur deelnemen. Drie afgevaardigden van de pachtersbond maken ook deel uit van de pachtersraad. De Stadserven voert structureel overleg met een vertegenwoordiging van pachters via de Pachtersraad. Deze raad geeft op hoofdlijnen gevraagd of ongevraagd advies aan de directie over het beleid van de Stadserven.
De pachtersbond wordt gevormd door:
Lück Duitman
Henk Jan
Jan groen
Michiel Stoel
Ben Jan Netjes
Voor een goed functionerende pachtersbond zouden echter alle inwonenden van het Kampereiland betrokken moeten zijn. Vandaar deze website om u op de hoogte te houden van nieuws betreffende het Kampereiland.